Tøjbranchens tilgang til en billig julesweater

I England og USA siger de, at ens vinter-klædeskab ikke er komplet uden en christmasjumper (på dansk julesweater) Jeg kan kun give dem ret, men er den danske klar tøjbranche klar til at give danskerne nogle fede julesweaters?

Jeg har undersøgt sagen, og jeg kan i hvert fald konstatere at efterspørgslen på en billig julesweater sidste år steg ganske betragteligt, når man kigger på antallet af folk der søger på det. Jeg tænker dette må indikere at danskerne efterhånden er blevet lidt vilde med disse julesweaters? Jeg har endvidere talt med nogle indkøbere i tøjbranchen, der også fortalte mig, at de var klar på at bestille nogle juletrøjer hjem til jul, da de også så tendensen komme snigende.

Juletrøjer nu og i gamle dage

Flere år tilbage. For ca. 50 år siden, var juletrøjer og juletøj ikke noget specielt populært i Danmark. Selvfølgelig havde onklen julemandskostume på til juleaften og nissehuerne var selvfølgelig klar til børnene. Julepynten blev også hængt på træerne, men det der gjorde forskellen på dengang og i dag, er at folk så småt er begyndt at klæde sig op til jul inden juleaften. Nok pynter vi op i december måned med julelys, guirlander, juleduge etc. Forskellen på dengang og i dag er dog, at folk også køber mere kostume outfit-agtigt, så som en sjov juletrøje, der kan skabe noget opmærksomhed eller en sjov julekjole til julefrokosten.

Er julebluser, juleudklædning osv. kommet for at blive?

Min egen personlige overbevisning er et klart ja. Som med alt andet kommer trenden ofte fra USA, og det var netop i USA at trenden med julebluser, juletrøjer og festligt outfit kom fra. Derfor tror jeg, at den tendens man kan se i Danmark nu kommet for at blive.

Der er forskellige teser for hvornår de første julesweaters ordentlig kom frem i USA og England. Mange mener dog, at det var efter filmen Bridget Jones’s Diary tilbage i 2001. Her havde Colin Firth iklædt sig en meget spektakulær juletrøje med et rensdyr på maven, der virkelig påkaldte sig opmærksomhed. Herefter så man en opblomstring med kiksede strikkede julebluser, juletrøjer etc.

I USA startede det angiveligt i slutningen af halvfemserne i Vancouver, hvor de unge studerende skulle konkurrere om den grimmeste og sjoveste juleudklædning. I England har de gjort så meget ud af det, at de dedikerer en hel dag til en grim julesweaterdag. Denne dag finder sted i december måned hvert år, og du kan faktisk følge med i nedtællingen ved at gå ind på deres hjemmeside: Nationaluglychristmassweaterday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *